<< terug

Sébastien Riffault

Loire


Sancerre staat bekend om z’n frisse, ‘zuivere’ en stuivende wijnen met veel mineraliteit, fruit en een lichte kruidigheid. Omdat de appellation zo bekend is en mensen vaak kopen wat ze kennen en vertrouwen, is de vraag naar Sancerre hoog en kan Sancerre vaak best wat kosten, ondanks dat het in veel gevallen van een middelmatige kwaliteit is. Sébastien Riffault gaat helemaal in tegen de tendens en de conventie in Sancerre: hij maakt prachtige, pure wijnen met ongelofelijke diepgang en karakter, die zelfs niet alleen tussen cuvées als dag en nacht kunnen verschillen maar zelfs van jaar tot jaar zo een eigen karakter hebben dat je soms zou denken dat de wijn van een andere druif en in een ander klimaat is gemaakt. Wel blijft de stempel van Riffault altijd goed proefbaar voor diegene die zijn wijnen kennen.

Toen Riffault vanaf 2002 langzaam het domein van z’n vader overnam begon hij ook met het maken van wijn op zijn manier. Stukje bij beetje is hij wijn gaan maken zoals hij denkt dat het moet: biologisch (soms met biodynamische principes) in de gaarden, maken van natuurwijn in de kelders (wilde vergisting, geen filtratie of klaring, niets toevoegen en niets wegnemen).

Het meest kenmerkende aan zijn manier van wijn maken is, is het feit dat hij een stuk later oogst dan zijn collega’s in Sancerre. Dit late oogsten zorgt ervoor dat een deel van de druiven wordt aangetast door botrytis, ook wel nobele rot genoemd. Deze rot zorgt ervoor dat de druivenschillen wat poreus worden, waardoor sap uit de druif kan verdampen en sommige druiven verschrompeld. Dit zorgt op haar beurt weer voor een hoger suikergehalte en een hoger concentraat aan smaak- en geurstoffen ten opzichte van het sap. De wijnen hebben daarom vaak in de neus een ietwat gedroogd fruit/honing- en kruiden karakter, afhankelijk van de jaar en de wijn. Ook zorgt de rot ervoor dat de mineraliteit en hartigheid meer aanwezig is.

Wijnen van Sébastien Riffault

<< terug