<< terug

Domaine de Majas

Roussillon


Domaine de Majas ligt nabij het plaatsje Caudiès-de-Fenouillèdes, tamelijk landinwaarts in het zuiden van de Roussillon in een bergachtig gebied. Het is in 1992 gestart door Alain Carrère en z’n vrouw Agnès, die tot midden jaren ‘00 voor een supermarktketen wijn maakten. Vanwege een exclusiviteitscontract kon de supermarkt dicteren hoe de wijnen zouden worden gemaakt en hoe ze zouden moeten smaken. Hier kwam dus toentertijd veel interventie aan te pas, om zo specifieke smaakprofielen in budgetwijnen tegen lage kosten te kunnen produceren. In de crisis, mede vanwege het feit dat er weinig geld in het laatje werd gebracht en er geen lol meer was in het maken van wijn begonnen Alain en Agnes over hun wijnmakers-bestaan na te denken.

Uiteindelijk hebben ze bevriende wijnmaker Tom Lubbe (monsieur Matassa) om hulp gevraagd, en hebben ze in samenspraak met hem besloten ‘samen’ wijn te gaan maken. Tom zou helpen in het wijnmaakproces zelf, zolang Alain en Agnes maar hun gaarden naar biologisch zouden omzetten.

Zo gezegd, zo gedaan: Tom heeft er samen met Alain voor gezorgd dat de wijnen die worden gemaakt nu expressies zijn van de prachtige streek en haar druiven, mede vanwege het toepassen van spontane vergisting en het achterwege laten van de toevoeging van chemische producten. Het enige wat momenteel wordt toegevoegd zijn homeopatische hoeveelheden sulfiet bij het bottelen, wat ook met het jaar minder wordt. Daarnaast wordt er louter oud hout, cement en staal gebruikt voor het rijpen en vergisten van de wijnen. Tegenwoordig is er zo’n 30 hectare aan gaarden, allemaal met een leeftijd van boven de 30 jaar (waar sommige zelfs zo’n 120 jaar oud zijn), waarvan het grootste deel inheemse rassen beslaat: Carignan Blanc en Noir, Macabeu en Grenache, met ook wat Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot en Rolle.

De wijnen zijn overduidelijk Roussillonnais; er is veel fijn rijp fruit, bloemen en gedroogde kruiden, maar nergens zijn de wijnen té ‘warm’ of té rijp. Daarnaast valt het prijskaartje ook goed mee.

Wijnen van Domaine de Majas

<< terug