<< terug

Cascina Tavijn

Piëmonte


Nadia Verrua’s familiedomein beslaat zo’n 7 hectare aan wijngaarden in de heuvels van Monferrato, rondom Asti. Daarnaast is er nog eens 5 hectare aan hazelnootboomgaarden waar, naar men zegt, de beste hazelnoten van Italië vandaan komen.

Nadia nam het werk in de kelder over van haar vader, die in het begin nog wel het onderhoud van de gaarden overzag. Momenteel wordt er gewerkt met Barbera, Grignolino, Freisa en Ruchè, die allen biologisch, met biodynamische ingrepen worden verbouwd op zandrijke bodem.

Dit deel van Asti is grotendeels vergeten geraakt, maar Nadia heeft het geluk dat veel oude gaarden met unieke, ouderwets-Piëmonteese variëteiten door haar familie zijn gered. Zo bestaat er nog maar zo’n 40 hectare ter wereld van Ruché-aanplant.

In de kelder worden de wijnen vergist in oude botti, in cement en in glasvezel. Een leuk feit is dat Nadia’s man in Turijn het restaurant Consorzio heeft, wat tot voor kort de enige plek was waar je Nadia’s tafelwijn, haar Vino Rosso kon drinken. Nadat naast haar vrienden, familie en de gasten van Consorzio ook anderen geïntrigeerd raakten door haar Vino Rosso, begon ze deze wijn te exporteren.

De wijnen van Nadia laten vaak een enorme indruk op ons achter, mede vanwege het feit dat je héél erg veel wijn krijgt voor je geld. De wijnen zijn krachtig, diep, maar onmiskenbaar fruitig en fris. Nadia lijkt soms wel bijna magische krachten te hebben, en ze lijkt wijnen te maken om mensen een glimlach op het gezicht te doen toveren.

Wijnen van Cascina Tavijn

<< terug