Vinyes Tortuga - Dido & Jur

Dit wijnmakerskoppel (Dido en Jur) is zo’n 10 jaar geleden volledig in de ban geraakt van het maken van natuurwijn toen Dido voor haar master Culturele Antropologie onderzoek deed naar de Swartland Independent Producers in Zuid-Afrika. Hier ontmoette zij zowel jonge als oude wijnproducenten die op een duurzame manier wijn maken zonder chemische toevoegingen. Volledig geïnspireerd door deze levensstijl en filosofie besloten Dido en Jur om, op de jonge leeftijd van 24, hun eigen droom na te gaan jagen. De daarop volgende vier jaar hebben Dido en Jur zich volledig gestort op het leren van de theorie als de praktijk van het maken van wijn bij verschillende domeinen over de hele wereld.

Uiteindelijk vonden Dido en Jur een stuk land in de Alt-Empordá, in het noorden van Catalonië, met 9.5 hectare aan wijnstokken, en te midden daarvan een klein huisje zonder elektriciteit. Inmiddels hebben zij dit weten om te toveren tot een volwaardige woning met zonnepanelen, een eigen groentetuin, kleine boomgaard en plek voor genoeg dieren. Op het land werken Dido en Jur volledig volgens biodynamische principes en elk jaar leren ze weer meer over het land, klimaat en terroir, wat tevens terug te proeven valt in de opeenvolgende vintages.
De wijngaarden liggen op een hoogte van zo’n 130 meter boven zeeniveau, in de uitstulpingen van de Pyreneeën met uitzicht op de Mediterraanse Zee. De zoute zeebries brengt genoeg vochtigheid terwijl de (soms zeer hevige en verwoestende) ‘Tramontana’ winden vanuit de bergen een fijne koelte en droogte brengen, wat schimmel en meeldouw op de wijnstokken doet voorkomen. De bodem bestaat voornamelijk uit licorella, een combinatie tussen leisteen en grafiet.
In de wijngaard ontdekten ze bijtijds kleine landschildpadden, die graag ronddartelen tussen de gezonde bloeiende wijngaarden, vandaar de naam en het logo van Vinyes Tortuga.

Op de wijngaard groeien een aantal verschillende druivensoorten, zoals de inheemse Garnaxta, als ook Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Tannat en Barbera. Om ook witte wijn te kunnen maken hebben zij recent ook 1 ha witte druivenstokken aangeplant, met stekken van vriend en mentor Joan Ramon Escoda van Escoda Sanahuja, bestaande uit Garnaxta Blanca, Malvasia, Macabeu en Chenin Blanc.
Van deze druiven maken Dido en Jurriaan wijn op een zo natuurlijk mogelijke manier. Alles wordt met de hand geplukt, door middel van wilde gisten gevinifiëerd en nooit gefiltreerd. Hun wijnen bevatten alleen het natuurlijk aanwezig sulfiet wat tijdens de fermentatie vrijkomt. Het toevoegen van sulfieten beperken zij tot 0, omdat dit in hun ogen de smaak van de druiven onnodig troebleert. De wijnen zijn, zeker de laatste jaren, heel drinkbaar, verteerbaar, sappig en lichter dan de meeste Spaanse wijn uit deze regio. Deze stijl vinden zij zelf het meest aangenaam en verkrijgen zij door eerder te plukken dan hun buren waardoor de druiven wel genoeg suiker maar ook genoeg zuren behouden.

Productcategorieën

Land en Streek

Filter producten

Toont alle 8 resultaten

Uitgelicht