Ramaz Nikoladze – Dzelshavi-Tsolikouri 2021

18,50

Wijn van de meester Ramaz uit het westen, gemaakt van 70% Dzelshavi, met een zo’n 30% Tsolikouri. Wegens de wijnregelgeving mogen ze niet de witte druif op het label zetten, maar de toevoeging Tsolikouri máákt de wijn, volgens Ramaz. Boordevol fruit op de neus; frambozen en kersen domineren, en na het proeven blijven de kersenzuren mooi overeind, met kruidnagel en kaneel die de wijn haar graat geven. Licht-koel komt het prachtig uit de fles!

Wijn van de meester Ramaz uit het westen, gemaakt van 70% Dzelshavi, met een zo’n 30% Tsolikouri. Wegens de wijnregelgeving mogen ze niet de witte druif op het label zetten, maar de toevoeging Tsolikouri máákt de wijn, volgens Ramaz. Boordevol fruit op de neus; frambozen en kersen domineren, en na het proeven blijven de kersenzuren mooi overeind, met kruidnagel en kaneel die de wijn haar graat geven. Licht-koel komt het prachtig uit de fles!

Maker Ramaz Nikoladze
Kleur Rood
Vintage 2021
Druiven Dzelshavi, Tsolikouri
Classificatie Imereti wine
Regio Nakhshirghele, Imereti, Georgië,
Formaat 0,75l.
Artikelnummer: 1486 Categorie: Tags: , , , , , , ,

Ramaz Nikoladze

Nakhshirghele, Imereti Georgië

Ramaz
Oppervlakte 1,5 ha. + négoce
Natuurlijk sinds 2007

Over de wijnmaker
Ramaz Nikoladze begon zijn wijndomein Nikoladzeebis Marani met een mini-wijngaard van 0,7 hectare dichtbij Kutaisi in Nakhshirghele, Imereti in 2007. Deze gaard was tussen de 28-100 jaar oud, en was hiervoor van zijn grootouders. Ramaz’ hele familie komt uit dit dorp, en Ramaz zelf is er dan ook geboren, en in 2001 kocht hij dan ook al het huis van zijn ouders en de daarbij behorende wijnkelder met qvevri, alhoewel hij zijn wijnproductie pas begon in 2007 met de overname van de wijngaard van zijn grootouders. Naast zijn werk als wijnmaker is Ramaz ook het hoofd van Slow Food Georgia, waar hij veel Georgische wijnmakers, boeren en artisanale voedselproducenten samenbrengt, om zo kennis te delen.

Tegenwoordig bezit Ramaz zo’n 1,5 hectare, en maakt hij ongeveer 4.000 flessen per jaar in zijn eigen kelder. Ook verkoopt Ramaz de wijn van zijn vrouw Nestan, en de wijnen van Nestan’s oom, Dimi, die 82 jaar oud is en in een dorp zo’n 30 kilometer verderop ook traditionele wijn maakt.
Om de jaarlijkse productie wat uit te breiden zoekt Ramaz soms ook naar lokale boeren die wellicht een klein familieperceel hebben en wijn voor eigen consumptie maken, om, indien de gaarden gezond worden gehouden, eventueel druiven te kopen om een aparte cuvée te maken.

Over de wijngaard
Ramaz werkt voornamelijk met de lokale Imeretiaanse rassen Tsitska en Tsolikouri, en past hier in de meeste gevallen traditiegetrouw geen schilcontact op toe. In sommige jaren vergist en rijpt hij de wijnen tóch met de schillen als hij de kwaliteit van de schillen, stelen en pitten van een bepaalde kwaliteit acht. De wijnen worden allemaal zo’n 3-6 maanden in de eerste qvevri gehouden, in sommige gevallen dus ook met de schillen, waarna hij de wijn oversteekt naar een rijpingsqvevri, waar de wijn ongeveer een jaar rijpt voordat er middels zwaartekracht wordt gebotteld.

Over de wijnen
Ramaz’ wijnen worden door de Georgische producenten waar we mee werken altijd enorm geprezen, en op elke proeverij dat wij de wijnen van Ramaz mogen proeven, zoals op La Dive in de Loire, staan we altijd versteld van hoe puur en indrukwekkend de wijnen zijn. In de wijnen proef je duidelijk het wat mildere klimaat van Imereti, door zachte smaken en aroma’s van wilde bloemen en kruiden, zacht, tropisch fruit, citrusschil en de wijnen hebben altijd elegante zuren die de ruggengraat vormen.

Instagram Ramaz Nikoladze
WineTerroirs-profiel Ramaz Nikoladze

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen
preloader