De Georgische natuurwijnen zijn weer binnen!

Wijngaard van Pheasant’s Tears
De all-stars van de Georgische natuurwijnwereld

Eens per jaar krijgen we wijnen binnen waar we het hele jaar naar uit hebben gekeken. Dit zijn de wijnen uit het land van amber wines, black wines, supra en qvevri. De Georgische natuurwijnen van Archil Guniava, Ketevan Berishvili, Iago Bitarishvili, Marina Kurtanidze, Makaridze en Pheasant’s Tears zijn wijnen die met het drinken ervan je kunnen transporteren naar het land met de langste wijntraditie ter wereld. In Georgië wordt al 8000 jaar lang wijn gemaakt, en wijn vormt een enorm onderdeel van de Georgische cultuur. Ook passen veel van de wijnmakers waar we mee werken nog oude productietechnieken toe, die 8000 jaar geleden de norm waren, en die deze wijnen oer-Georgisch maken. Zo wordt er, veelal in het oosten van Georgië (regio Kakheti) voor de wijnen gemaakt met witte druiven lang schilcontact toegepast. Onder andere Pheasant’s Tears en Ketevan Berishvili maken geweldige wijnen met zo’n 6 maanden schilcontact. Dit zorgt ervoor dat de wijnen bol staan van structuur, en dat het sap het meest kostbare aan de schillen heeft kunnen onttrekken. Ook worden deze wijnen gevinifieerd én gerijpt in ingegraven amforen, die ze daar qvevri noemen. Het proeven van deze wijnen is in sommige gevallen echt een masterclass Georgische wijntraditie.

Naast de wijnen van wijnmakers waar we al mee werkte, is er in de fysieke winkel een zeer beperkte hoeveelheid van wijnmaker Makaridze beschikbaar. Dit zijn mega pure en idiosyncratische expressies van wijnen uit het westelijke Imereti. De lichtrode Aladasturi en de blend van Tsitska en Otskhanuri Sapere knallen het glas uit!

‘Georgia on my mind’-wijnpakket

Om de aankomst van de Georgische wijnen te vieren hebben we dan ook onderstaand wijnpakket samengesteld, om de keuzes wat te versimpelen.

Het pakket bevat twee wijnen van Archil Guniava uit het wat mildere, westelijke Imereti; de nieuwe vintage Tsitska is mega fris en verkwikkend, het rood is mooi rijk en zacht. Daarnaast bevat het pakket een prachtige, vegetale, licht aromatische wijn uit centraal Georgië van Iago’s vrouw Marina; die erg elegant uit de hoek komt.

Verder mag Pheasant’s Tears uiteraard niet ontbreken; één van de PT’s is de nieuwe vintage van Rkatsiteli van oude stokken, die een goeie Georgische structuur-in-wijn-les geeft, en de 2018 Tavkveri, waarin de Georgische aarde door puur zwart fruit wordt ondersteund. Last but not least; de nieuwe vintage van één van de gaafste wijnen van één van de tofste Georgische vrouwen maakt het pakket af. Cuvée Bébés bevat dit jaar naast Rkatsiteli en Mtsvane ook een beetje Saperavi, waardoor de wijn nu in het gebied tussen krachtig oranje en rosé zweeft.

Het pakket bevat:

1x Archil Guniava – Tsitska 2019

1x Iago – Mtsvane 2019

1x Pheasant’s Tears – Rkatsiteli Bakurtsikhe 2019

1x GOGO Wines – Cuvée Bébés 2019

1x Pheasant’s Tears – Tavkveri 2018

1x Archil Guniava – Otskhanuri Sapere – Tsolikouri 2018

Klik hier om het pakket te bestellen

En klik hier voor het overzicht van de Georgische natuurwijnen