Domaine Matassa – Planals 2023
€27,50
Tom Lubbe zit niet stil, en kwam in najaar 2024 met een heuse nieuwe cuvée op de proppen! Planals werd voor het eerst gemaakt met druiven uit oogstjaar 2023, afkomstig uit de ietwat hoger gelegen gaarden van Matassa, meer richting de bergen. Deze gaarden krijgen significant meer regen dan de gaarden op de droge vlaktes rondom het domein in Calce, en ondanks dat de jaarlijkse neerslag in deze gaarden nog steeds geen opblaaszwembad zou kunnen vullen zijn deze Planals-gaarden de eerste stappen van Tom om zich voor te bereiden op het verder uitdrogende klimaat.
Planals is een blend van Grenache Noir, -Gris, Muscat d’Alexandrië en Macabeu, en wordt net zoals de ‘grote’ Matassa Rouge acht maanden opgevoed op Oostenrijkse foeders van Stockinger-makelij, die met recht de Rolls Royce onder de foedermakers zijn. De wijn kent vanwege haar hogere ligging ook een bijne on-Roussillonaise koelte, en Job schreef tijdens zijn stage dat ze drinkt als een Olla Rouge on steroids. Plezier gegarandeerd!
Domaine Matassa
Côtes du Roussillon, Roussillon Frankrijk
Oppervlakte 28 ha. + négoce
Natuurlijk sinds 2003
Over de wijnmaker
Tom Lubbe is een Nieuw-Zeelander die opgroeide in Zuid-Afrika. Eind jaren ’90 was hij werkzaam bij het enige wijnbedrijf in Zuid-Afrika wat fermenteerde met inheemse gisten en haar opbrengsten beperkte ten gunste van de kwaliteit. Daarna vertrok Tom naar Frankrijk voor een positie als stagiaire bij het beroemde Domaine Gauby in Rousillon, om daar zijn interesse in mediterrane variëteiten te vergroten. Gérard Gauby raakte snel bevriend met Tom en vroeg hem na zijn stageperiode terug te komen om drie opeenvolgende jaren te helpen bij de vinificatie in de kelder. Tijdens die periode ontmoete Tom zijn vrouw Nathalie, Gérard’s zusje.
Over de wijngaard
In 2003 kocht Tom zijn eerste wijngaarden rond het dorp Calce in Frans-Catalonië, met wijnstokken variërend van 60 tot 120 jaar oud. De wijngaarden worden op natuurlijke wijze bewerkt zonder enige chemische hulpmiddelen en Tom maakt gebruik van enkele biodynamische hulpmiddelen om de bodem te activeren en te voeden.
Over de wijnen
In de kelder wordt geen sulfiet toegevoegd en het domein focust zich op zeer lage opbrengsten om de hoogst mogelijke concentratie en mineraliteit te verkrijgen. Ook oogst Tom tamelijk vroeg, wat resulteert in wijnen met een fris karakter en een relatief laag alcoholpercentage voor deze regio!
Instagram Tom Lubbe