Clos Lentiscus – Perill Noir Sumoll 2015

23,00

Perill Noir is een niet-te-onderschatten onderdeel van het Lentiscus Universum, en deze versie is gemaakt van de rustieke maar enorm karaktervolle inheemse druif Sumoll. Sumoll kan goed tegen de droogte, en blijft, mits biodynamisch verbouwd, binnen de grenzen van het drinkbare wat alcoholniveau’s betreft, en Clos Lentiscus vinifiëert de wijnen zodat ze licht en vlijmscherp blijven. De Perill Noir’s zijn dan ook frisse, energieke wijnen, die door de lange rijping dieper worden, en nog beter het terroir weerspiegelen.

Manel van Clos Lentiscus maakt al geruime tijd de witte en rode Perills, wat zijn stille wijnen van eigen (oude!) stokken zijn. In het geval van de Sumoll wordt het fruit ontsteelt en wordt er drie weken spontane semi-carbonische maceratie toegepast. De wijn wordt daaropvolgend ruim 30 maanden gerijpt in zowel grotere als kleinere oude houten vaten. Er wordt niets aan de wijn toegevoegd, en er wordt niets weggenomen, en de wijn wordt na botteling tot wel 3 jaar in de kelder bewaard voordat ze op de markt wordt gebracht.

De gerijpte Perill Noir Sumoll’s doen zowel denken aan zacht bessen- en pruimenfruit met cranberry-zuren als wel aan gedroogd steenfruit en het bos na een goeie plens regen. Dit wordt allemaal gedragen door een hartige, aardse laag van de lange vat- en flesrijping en de zoute Mediterrane Zee-wind. Dit klinkt allemaal tamelijk stevig, maar vergeet niet dat het een verteerbaar alcoholpercentage heeft, en dat de wijn piept en kraakt van de energie die de fles uit wil. Niet te missen!

Perill Noir is een niet-te-onderschatten onderdeel van het Lentiscus Universum, en deze versie is gemaakt van de rustieke maar enorm karaktervolle inheemse druif Sumoll. Sumoll kan goed tegen de droogte, en blijft, mits biodynamisch verbouwd, binnen de grenzen van het drinkbare wat alcoholniveau’s betreft, en Clos Lentiscus vinifiëert de wijnen zodat ze licht en vlijmscherp blijven. De Perill Noir’s zijn dan ook frisse, energieke wijnen, die door de lange rijping dieper worden, en nog beter het terroir weerspiegelen.

Manel van Clos Lentiscus maakt al geruime tijd de witte en rode Perills, wat zijn stille wijnen van eigen (oude!) stokken zijn. In het geval van de Sumoll wordt het fruit ontsteelt en wordt er drie weken spontane semi-carbonische maceratie toegepast. De wijn wordt daaropvolgend ruim 30 maanden gerijpt in zowel grotere als kleinere oude houten vaten. Er wordt niets aan de wijn toegevoegd, en er wordt niets weggenomen, en de wijn wordt na botteling tot wel 3 jaar in de kelder bewaard voordat ze op de markt wordt gebracht.

De gerijpte Perill Noir Sumoll’s doen zowel denken aan zacht bessen- en pruimenfruit met cranberry-zuren als wel aan gedroogd steenfruit en het bos na een goeie plens regen. Dit wordt allemaal gedragen door een hartige, aardse laag van de lange vat- en flesrijping en de zoute Mediterrane Zee-wind. Dit klinkt allemaal tamelijk stevig, maar vergeet niet dat het een verteerbaar alcoholpercentage heeft, en dat de wijn piept en kraakt van de energie die de fles uit wil. Niet te missen!

Maker Clos Lentiscus
Kleur Rood
Vintage 2015
Druiven Sumoll
Classificatie Penedès DO
Regio Penedès, Catalunya, Spanje,
Formaat 0,75l.
Alcohol 12,5%
Artikelnummer: 2321 Categorie: Tags: , , , , , ,

Clos Lentiscus

Sant Pere de Ribes, Garraf, Penedès, Catalunya Spanje

Oppervlakte 22 ha.
Natuurlijk sinds 2001

Over de wijnmaker
Manel en zijn broer Joan Aviñó namen in 2001 de oude familieboerderij, genaamd ’Masia de Can Ramón - Viticultura del Montgròs del Penedès’ over. De boerderij is gelegen in een beschermd natuurpark, Garraf genaamd, en de broers hadden als missie om de (mousserende) wijntraditie in de regio te behouden en voort te zetten. Het verbouwen van druiven en het maken van deze bubbels geschiedt sinds de overname in 2001 met respect voor de natuur en er wordt gewerkt volgens biodynamische principes. Zo wordt er volgens de maankalender gewerkt, worden de gaarden absoluut nooit met chemische producten behandeld, en gebruikt het team onder andere infusies en biodynamische preparaten om de gezondheid van de druiven te waarborgen.

Manel Aviñó, vandaag de dag ook bekend als "The Bubble Man" onder vakgenoten, wordt door sommigen beschouwd als het boegbeeld van Catalonië als het gaat om mousserende natuurlijke wijnen. Joan, Manel's broer, bestiert tegenwoordig het familiehotel, gelegen aan de Catalaanse kust. Onlangs heeft Nuria Aviñó, de dochter van Manel, ook besloten om de familietraditie voort te zetten en mousserende wijn te maken volgens de oorspronkelijke methode. Haar wijnen zijn de wijnen die het Núria-label dragen.

Over de wijngaard
Masia de Can Ramón is sinds het aanplanten van de eerste stokken in de 14e eeuw altijd verbonden geweest met de wereld van wijn. Het landgoed is gelegen in het gebergte van Massís del Garraf, recht tegenover de Middellandse Zee, in Sant Pere de Ribes, op een grote kalkstenen massief met zandgronden, die de wijnen een geweldige mineraliteit en rijpingspotentieel geven.

Over de wijnen
Manel en zijn familie zijn gericht op het behoud van hun erfgoed en de oorsprong van de traditionele wijnbouw zonder toevoegingen, waarbij eerlijke wijnen worden gemaakt van lokale druivensoorten die daar groeien. Manel staat bekend om het produceren van enkele van de beste, meest consistente bubbels die men in de regio kan vinden. De druiven worden uiteraard altijd met de hand geoogst, vergisting gebeurt spontaan en met eigen gisten, de wijnen krijgen vaak lang, en veel langer dan gebruikelijk, de tijd op vat en fles, en er worden absoluut nooit sulfieten toegevoegd aan de wijnen, op geen enkel moment.

Clos Lentiscus produceert al een geruim aantal jaren naast het gamma aan mousserende wijnen ook stille witte of oranje wijnen, variërend van direct geperste of kort-gemacereerde witte druiven zoals Parellada, Macabeu, Xarel-lo en Moscatel, en rode wijnen van Tempranillo, Carignan en Syrah. Bij Clos Lentiscus werken ze graag met een brede verscheidenheid aan oude fermentatie- en rijpingsvaten zoals Spaanse amforen, oude houten foeders en glazen demijohns. Alle wijnen hebben ondanks het huidige warme klimaat in de regio, een hele verfrissende en verteerbare stijl met enorme breedte en zilte diepte. Zoals eerder genoemd krijgen de wijnen lang de tijd om tot rust te komen, en zijn ze zodra ze in Nederland aanbelanden klaar voor de verkoop.

Instagram Manel (Clos Lentiscus)
Instagram Núria (Clos Lentiscus)

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader