Bonne Benschop, Job Dejong & Reinier Hoon – Cidre Sauvage 2023

17,00

Zero-zero cider gemaakt van een grote variëteit aan appelrassen, door Zuiver’s eigen Job, die deze cider samen met kompaan Bonne maakt, van het fruit van Reinier. De fermentatie geschiedt in RVS-vaten, en na fermentatie wordt het sap slechts eenmalig overgestoken in een ander vat, om de cider van de grove lies te halen.

De cider is in het voorjaar gebotteld volgens de traditionele methode, en wordt gemaakt zonder enig toegevoegd sulfiet, precies zoals we het graag zien… Puur, fris en zomers met een goeie wilde rand; een groot feest! Dank, Job, Bonne en Reinier!

Zero-zero cider gemaakt van een grote variëteit aan appelrassen, door Zuiver’s eigen Job, die deze cider samen met kompaan Bonne maakt, van het fruit van Reinier. De fermentatie geschiedt in RVS-vaten, en na fermentatie wordt het sap slechts eenmalig overgestoken in een ander vat, om de cider van de grove lies te halen.

De cider is in het voorjaar gebotteld volgens de traditionele methode, en wordt gemaakt zonder enig toegevoegd sulfiet, precies zoals we het graag zien… Puur, fris en zomers met een goeie wilde rand; een groot feest! Dank, Job, Bonne en Reinier!

Maker Bonne Benschop, Job Dejong & Reinier Hoon
Kleur Cider
Vintage 2023
Druiven Appels van hoogstambomen
Classificatie Product van Nederland
Regio Maastricht, Limburg, Nederland,
Formaat 0,75l.
Alcohol 5,9%
Artikelnummer: 2416 Categorieën: , Tags: , , , , , , ,

Bonne Benschop, Job Dejong & Reinier Hoon

Maastricht, Limburg Nederland

Oppervlakte négoce
Natuurlijk sinds 2021

Over de wijnmaker
Sinds 2021 maken Bonne, Job en Reinier samen natuurlijke cider. Het project is gestart in de omgeving van Maastricht, waar Job en Reinier vandaan komen, en Bonne later is gaan wonen om zelf wijn te maken.

Reinier besloot 5 jaar geleden om te stoppen met zijn baan als docent aan de Universiteit Maastricht en om zijn droom te verwezenlijken. Zijn passieproject draagt de naam Goutte, waarmee hij op natuurlijke wijze voornamelijk groenten en fruit teelt. Hij bezit inmiddels meerdere percelen, waar hij op een zo natuurvriendelijke manier groente en fruit verbouwt die ofwel in de horeca gebruikt worden, ofwel direct aan particuliere klanten worden verkocht. Toen hij het project begon kreeg hij veel bijval van lokale boeren en telers, waardoor hij met een aantal mensen met onder andere oude appel-, peer- en kersenboomgaarden in contact kwam. Dit hoogstamfruit vormt een belangrijk onderdeel van de traditionele Limburgse aanplant, waar van oudsher verscheidene fruitbomen goed gedijen. Echter zijn er steeds meer oude hoogstamgaarden die – door de hoogte van de bomen – lastig te oogsten zijn en daardoor eigenlijk niet meer tot hun volle potentie gebruikt worden. Middels Reinier's netwerk en wegens zijn passie voor dit fruit en de traditie, oogst Reinier sinds 2021 in een aantal van deze oude gaarden fruit voor Goutte.

Job en Bonne, bevriend met Reinier, experimenteerden beide al met het maken van wijn van druiven. Op een gegeven moment vertelde Reinier dat hij aan een tamelijk grote hoeveelheid hoogstamfruit kon komen, waardoor bij Job en Bonne de handen begonnen te jeuken. Het was voor Job en Bonne de perfecte kans om op wat grotere schaal te kunnen experimenteren met vinificatie, en zo een dieper begrip te creëeren van het maken van natuurlijk wijn en cider. Na een aantal experimentele jaargangen die voornamelijk voor eigen gebruik werden gemaakt is er sinds de 2023-jaargang genoeg oplage om deze via Zuiver Wijnen aan te kunnen bieden.

Over de boomgaard
De boomgaarden waar de appels vandaan komen bestaan voor het overgrote deel uit oude hoogstambomen zowel in het Nederlandse als het Belgische deel van Limburg. De oogst van deze kwalitatief hoogwaardige appels van oude bomen worden geblend met een klein deel van jongere gaarden, om zo wat meer volume te kunnen produceren. Het fruit wordt niet bespoten, en het werk in de gaarden is in principe volledig natuurlijk.

Er wordt van zo’n 6 verschillende gaarden geplukt, waardoor de variëteit aan appelrassen ook groot is. Dit zorgt voor een diverse mix aan appels, waardoor de smaakopbouw- en structuur van de ciders tamelijk complex en de smaakintensiteit en zuurgraad goed is.

Over de wijnen en ciders
De natuurlijke aciditeit van de appels geeft een goede basis voor natuurlijke fermentatie zonder enige toevoegingen. Job en Bonne (die de kneepjes van het vak leerde bij onder andere Domaine Matassa en Pedres Blanques) zijn beide gemotiveerd om geen enkele toevoeging te maken bij het vinificatieproces, en dit is dan ook in de huidige jaargang niet gebeurd. De vergisting en rijping vindt plaats op RVS, en de wijnen en ciders worden gebotteld volgens de traditionele methode.

Speciale vermelding voor de prachtige labels van Job's zus Anne Linde Dejong is op z'n plaats...

Instagram Job Dejong
Instagram Goutte / Reinier Hoon


Wijnen van Bonne Benschop, Job Dejong & Reinier Hoon

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader